onsdag 28 november 2012

Saffranskrans - gluten och mjölkfri



Saffranskrans fylld med mandelmassa



Ingredienser till en krans (eller 15 lussekatter) :
2,5 dl alternativ till mjölk
1/2 msk fiberhusk
25 gr jäst för söta degar  / en påse torrjäst
75 gr mjölkfritt margarin

0,5 gr saffran
1/2 ägg
0,5 dl socker
1 krm tsk salt
6-7 dl fin glutenfri mjölblandning
1/2 tsk hjortonsalt


Fyllning:
100 gr mandelmassa


Pensling och garnering:
1 ägg och pärlsocker

I bakmaskin:
Blanda ut jäst i mjölk och häll ner i bakmaskinen.
Tillsätt fiberhusk och låt stå i 10 minuter.

Smält margarin med saffran - låt det svalna av lite.
Rör sedan ned ägg och det smälta saffransmargarinet.
Häll ner de övriga torra ingredienserna - spar lite mjöl till utbakningen.
Ställ in bakmaskinen för programmet deg.


I matberedare:
Smält margarin tillsammans med saffran, häll i mjölk och ljumma till 37 grader.
Rör ut jäst och fiberhusk i mjölkblandningen.
Låt stå och svälla 10 minuter.
Tillsätt de torra ingredienserna - spar lite mjöl till utbakningen.

Kör i matberedaren tills degen släpper kanterna.
Jäs degen under bakduk 30 minuter.

När degen är färdigjäst:
Ta upp degen.
Kavla ut och lägg på mandelmassan i små tunna bitar.

Rulla ihop och forma till en krans. Klipp skåror runt om.
Låt jäsa under bakduk 30 minuter.

Pensla kransen med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda i nedre delen ugnen, 200 grader 20-25 minuter.

Lussekatter gräddas mitt i ugnen, 250 grader 8-10 minuter.

Låt kransen svalna på galler under bakduk.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar