Helado de Mantecado - min favoritglass!
Ingredienser:
1 liter sojamjölk
6 äggulor
2 msk maizena
300 gr socker - 200 gr om man inte vill ha fullt så söt...
30 gr mjölkfritt smör
1 kanelstång
1 slinga citronskal
(2 äggvitor - om man vill ha glassen extra fluffig)
Koka upp mjölk med citronskal och kanelstång i en kastrull.
Blanda ihop äggulor, smöralternativ, socker och maizena i en skål.
Tillsätt äggblandningen - lite i taget - i den uppvärmda mjölken. Värm allt åter under rörning tills krämen börjar tjockna.
OBS! Den får inte koka!
Ta bort citronskalet och kanelstången.
Häll upp i skål och låt svalna - ställ sedan för att kallna i kylskåp.
Om man vill ha glassen extra fluffig:
Vispa upp 2 äggvitor och blanda försiktigt ner dem i den kalla "såsen".
Kör i glassmaskinen tills den blir klar.
Servera och avsluta med att pudra över lite kanel.
Det var detta recept som drog mig till din eminenta blogg. Har inte försökt mig på någon mjölkfri glass ännu, men känner att jag måste prova det. Jag har inte ens gjort glass med maizena, men jag har märkt att många använder sig av det som stabilisator. Kanske bättre än gelatin som jag ofta använder...
SvaraRaderaMums! Måste kanske skaffa mig glassmaskin! Kan man byta ut sojamjölken mot något annat? Ris, mandel eller havremjölk? Eller kokosmjölk kanske?
SvaraRadera
SvaraRaderaDet här är en klassisk spansk glass som är utav det fräschare slaget och inte så tung som en gräddglass kan vara.
Sedan tycker jag att den svaga brytningen med citron och kanel är otroligt god!
Sojamjölken går att byta ut till vilket valfritt alternativ till mjölk som helst. Det är bara att testa vilket man mest gillar ;)
Tusen tack! Har letat länge efter ett recept på glass med innehåll jag kan äta. Funkar med vaniljsocker oxå :)
SvaraRaderaVarsågod... Nästa glass blir en spansk turrónglass - turrón är spanskt julgodis gjord av mandel som börjar dyka upp på en del ställen även här i Sverige före jul...
SvaraRadera