En sann spansk klassiker
Till en tortilla:
1 kg potatis
1 lök
5-6 ägg
havssalt
olja till att fritera
olivolja till att steka
Skala potatis och lök. Skär dem i ganska tunna skivor.
Fritera potatisen med löken tills de är gyllene och färdiga - se till att de inte fastnar ihop.
Skaka av överflödig olja från friteringen.
Vispa upp ägg, lägg i färdigfriterade potatis och lök.
Salta.
Hacka ihop potatisen lite, rör om så allt blir väl blandat.
Låt stå 5-10 minuter.
Värm lite olivolja i en medelstor stekpanna och häll i smeten - ju mindre stekpanna ju högre blir tortillan.
Stek på ena sidan tills blandningen börjar bli lite fast och att kanterna sitter ihop, ca 5 minuter beroende på tjocklek.
Vänd tortillan genom att lägga på en tallrik som har större diameter är än stekpannan. Håll ena handen på tallriken och greppa handtaget med den andra och vänd.
Häll tillbaka tortillan ner i stekpannan, forma till kanterna och fortsätt steka några minuter till - eller vad som behövs för att få en gyllene tortilla som inte är torr.
Stjälp upp.
Skär upp som tårtbitar eller i rutnät med cocktailpinnar...
Kan serveras som ensamrätt med sallad och bröd, som tillbehör, som tapa eller en pincho, eller varför inte som bocadillo - mellan ett gott bröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar