torsdag 4 oktober 2012

Ovanligt goda kanelbullar - gluten och mjölkfri

 
Det godaste kanelbullereceptet hittills
som är gluten och mjölkfri!


Kanelbullar - 32 st av lite större modell

5 dl alternativ till mjölk
1 msk fiberhusk
50 gr jäst för söta degar / en påse torrjäst
150 gr mjölkfritt margarin
1 ägg
0,5 -1 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk malen kardemumma (eller inte)
720 gr glutenfri mjölblandning (12-14 dl beroende på sort)
1 tsk hjortonsalt

Fyllning:
150 gr mjölkfritt margarin
1 dl socker
2 msk malen kanel

Pensling och garnering:
1 ägg
Flagad mandel och pärlsocker.

I bakmaskin:
Blanda ut jästen i mjölken och häll ner i bakmaskinen.
Tillsätt fiberhusken och låt stå i 10 minuter.
Rör ned ägg och det smälta margarinet.
Häll ner de övriga torra ingredienserna - spar mjöl till utbaket.
Ställ in bakmaskinen för programmet deg.

I matberedare:
Smält margarin, häll i mjölk och ljumma till 37 grader.
Rör ut jäst och fiberhusk i mjölkblandningen.
Låt stå och svälla 10 minuter.
Tillsätt de torra ingredienserna - spar mjöl till utbaket -

och kör i matberedaren tills degen släpper kanterna.
Jäs degen under bakduk 30 minuter.

När degen är färdigjäst:
Ta upp degen och knåda ihop den lite.

Dela degen i två delar - använd mjöl till utbaket då degen är lite lös. 
Kavla ut och bred på fyllningen.
Rulla ihop och skär varje del i 16 rullar och lägg på plåt.
Låt jäsa under bakduk 30 minuter.


Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på flagad mandel och pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen 250 grader 8-10 minuter.
För längder: nedre delen av ugnen/ 200 grader/ 20-25 minuter

Låt bullarna svalna på galler under bakduk.





1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera