tisdag 19 februari 2013

Fisk & skaldjurssoppa

Enkel och god fisk & skaldjursoppa


Ingredienser för 4 personer:

400 gram skalade räkor
600 gr torskfilé

Variera med olika fiskfiléer, skaldjur och musslor

Ingredienser till den goda basen:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
4 potatisar
1 liter vatten
2 fiskbuljongtärningar
1 krm fänkål
1 tsk timjan
1 burk hela tomater
2 dl torrt vitt vin
salt och peppar
några strån saffran


Gör så här:
Skär och hacka grönsakerna.
Fräs lök och vitlök, lägg ner morot och potatisen och fortsätt och fräsa.
Häll i vatten, smula ner buljongtärningarna och tomaterna + tomatjuicen, fänkål, salt och peppar.
Låt småputtra minst 20 minuter.
Smula då ned lite saffran och häll i vinet och låt få koka ihop 10 minuter till.
Mixa ihop allt med mixerstaven. Smaka av med mer salt och kryddor om så behövs.
Nu är basen förberedd. (Som man kan förbereda dagen innan...)  

Lägg ned torskfiléerna skurna i bitar och  sjud dem ca 4-6 minuter - beroende på tjocklek och smak...
Räkorna lägges ned mot slutet - de ska bara bli genomvarma.

Servera fisksoppan t ex som här med bröd och alioli.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar