onsdag 25 januari 2012

Pastel de choclo - chilensk majsgratäng



Det här är en god och lite annorlunda köttfärsrätt som är kryddad med vitlök, spiskummin och oregano. Toppingen är gjord av majspuré, därav namnet - majs heter choclo i Chile. 
Man kan också tillsätta kokt kyckling i bitar ovanför köttfärsröran. I Chile använder man färsk majs och så strör man över socker på majstäcket innan den gratineras så den blir gyllenbrun och fin. Så är den inte gjord här. Lök finns med i många andra versioner. En enkel sallad är gott till.

Ingredienser 4 pers

500 gr köttfärs
3 vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin
1 msk oregano
1 dl russin
salt
4 ägg
ca 500 gr avrunnen majs från burk

1. Koka äggen 5 min och låt svalna.
2. Kör majsen i mixern/mixerstav till puré. Salta.
3. Hetta upp rapsoljan och riv ner vitlöken och stek tillsammans med den mortlade spiskumminen så oljan får smak. 
4. Bryn köttfärsen i oljan och tillsätt salt, oregano och russin, stek  ytterligare tills färdigt.
5. Häll upp köttfärsröran i en ugnsäker form, lägg på de skivade äggen, salta lite till och bred på ett tjock lager majstäcke.
6. Gratinera högts upp 250 grader tills den fått lite färg och blivit genomvarm.


"¡Que aproveche!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar