måndag 27 februari 2012

Vridet bröd med olivolja och havssalt (glutenfritt)

Ett hållbart och lite saftigt bröd som kan smaksättas i det oändliga. 
Det första "basbrödet" innehåller olivolja och havsalt, det andra är smaksatt med soltorkad tomat och oregano och den tredje med svarta oliver, rosmarin och timjan.

Till 3 vridna bröd:
50 gr jäst
6 dl vatten
1 dl sojayoghurt
2 msk olivolja
2 msk fiberhusk
1,5 - 2 tsk havssalt
9 dl fin glutenfri mjölmix
2 dl bovetekross

Smaksättningar per 1 st bröd:
2 st hackade soltorkade tomater + 1 tsk torkad oregano
5-6 st hackade svarta oliver + 1 tsk torkad rosmarin och timjan.

I bakmaskin:
Häll i de blöta ingredienserna, lös upp jästen.
Tillsätt fiberhusken och låt svälla ca 10 minuter.
Tillsätt sedan de resterande torra ingredienserna.
Sätt bakmaskinen på deg och starta.

När degen är klar:
Häll upp den  mycket kladdiga och lösa degen på ett mjölat bakbord.
Pudra på lite mjöl och dela degen i 3 delar.
Forma avlånga bröd med mjöliga händer. 
Fyll dem med den ev. fyllningen; platta ut brödet lite, strö på fyllning och vik ihop.
Vrid bröden och lägg upp dem på en baguetteplåt och låt jäsa övertäckt 30 minuter till.
Grädda på 250 grader i 10 minuter och sänk sedan till 200 grader och grädda ca 20 minuter till.
Låt dem svalna utan handduk så får de en hårdare yta.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar